Jak przygotować ciasto dla miłośnika piłki nożnej – ciasto boisko w nowej odsłonie, czyli na zdrowo

Piłka nożna chyba jest ulubionym sportem Polaków, przynajmniej męskiej części, bo dla kobiet to nadal kilku facetów biegających bez ładu i składu za kawałkiem skóry, będącym piłką. Szczerze, trudno nam się tą dyscypliną jakoś zachwycać, ale wiemy są mężczyźni, którzy fascynują się akcjami (dla nas kopaniem). Jeżeli więc Twój partner jest miłośnikiem właśnie tej dyscypliny, to możesz przygotować dla niego ciasto boisko, ale w zdecydowanie nowej odsłonie, bo na zdrowo. Taki wypiek warto również przygotować z okazji urodzin małego fana footballu, czy jak to mówią amerykanie (bardziej pogardliwe) soccer’a.

Biszkopt w nowej, zdrowej odsłonie

Na samym początku warto przygotować dużą blachę, rzecz jasna prostokątną, ale przyda się też patera na ciasto. W końcu gdzieś musicie je trzymać. Czas więc zacząć przygotowanie ciasta. W tym przypadku zrobimy nietradycyjny biszkopt, który jest zdrowy. Gotujemy 100g liści szpinaku, ale zamiast soli dodajemy do wody łyżkę miodu. Gdy liście są już miękkie, odcedzamy je i następnie w wysokim naczyniu blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niej 4 jajka, oczywiście od kurek z wolnego wybiegu i teraz całość ubijamy przez około 10 minut, aż piana będzie bardzo napowietrzona. Gdy ten etap jest już za nami, dodajemy do masy 5 łyżek miodu oraz 2 szklanki mąki migdałowej, która jest nie tylko zdrowa, ale ma słodki smak i bardzo odczuwalny posmak migdałów. Całość ponownie mieszamy aż masa będzie pozbawiona grudek i teraz przekładamy ją na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Oczywiście przed wyjęciem ciasta, sprawdźcie czy jest gotowe poprzez test na suchy patyczek. Zielony biszkopt doskonale imituje boisko.

Zdobienie ma znaczenie

Dla nas właśnie kolejny etap był najtrudniejszy, bo polega on na namalowaniu linii boiska na cieście. Problemem nie było wykonanie linii, lecz to jak mają one wyglądać. Na szczęście wystarczy dobry szablon bądź ściągawka w formie zdjęcia na smartphonie. Do namalowania linii przyda się cienki pędzelek. Linie będą wykonane z budyniu, z dodatkiem wiórek kokosowych. A więc w garnku z grubym dnem umieszczamy 200 ml mleka owsianego i gotujemy. Następnie w 50 ml mleka rozpuszczamy 1 łyżkę mąki kokosowej i pół łyżki mąki ziemniaczanej. Gdy mleko w garnku zaczyna się gotować, dodajemy resztę mleka z mąką i energicznie mieszamy. Gdy budyń staje się już gęsty, dodajemy łyżeczkę wiórek kokosowych. Całość ponownie mieszamy i blendujemy w razie, gdyby powstały jakieś grudki. Tak naprawdę to już niemal wszystko. Pozostaje już tylko pędzelkiem nakładać jeszcze ciepły budyń i malować nim linie boiska i gotowe.

A może jeszcze jakiś krem do tego?

Oczywiście ciasto jest już gotowe. Ale możecie jednak pójść o krok dalej i przygotować krem na bazie owoców. Wtedy po upieczeniu zielonego biszkoptu musicie szybko przeciąć go w poprzek i jeszcze ciepły posmarować kremem. Dzięki temu ciasto będzie miększe, ale też delikatne, a smak kremu będzie jeszcze bardziej wyczuwalny. Pamiętajcie jeszcze, aby nie przesadzić z ilością kremu tak, aby nie wychodziło ono brzegami. Krem przygotowujemy na bazie owoców. W garnku umieszczamy garść mrożonych malin i truskawek. Gotujemy i gdy wytrąci się dużo soku wylewamy go. Następnie tak lekko podpieczone owoce blendujemy z dodatkiem całego banana. Jeżeli masa jest mało gęsta, to należy dodać jeszcze jednego banana. Na samym końcu dokładamy łyżkę serka mascarpone i mieszamy. Ciasto przekładamy masą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Patera na ciasto i świetny prezent gotowy

Takie ciasto, choć jest bardzo łatwe w przygotowaniu, naprawdę dobrze się prezentuje i co ważne jeszcze lepiej smakuje. Zatem to świetny i zdrowy pomysł na prezent dla fana piłki nożnej. Wystarczy wypiek umieścić na paterze i przewiązać ją kokardką od dołu. Oczywiście możecie także zakupić figurki piłkarzy oraz bramki.

Zawsze wybierajcie najwyższą jakość produktów, bo na jakości nie można oszczędzać. Zrezygnujcie też z mleka krowiego, na rzecz mleka wegańskiego. Zamiast tradycyjnych jaj, możecie użyć tych z tapioki. Zatem takie ciasto można przygotować w wersji 100% wege, bo mascarpone możecie zastąpić serem roślinnym.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij