Top 3 dania z borowikami w roli głównej, które są obłędne smaczne – nasze pomysły na obiad

Top 3 dania z borowikami w roli głównej, które są obłędne smaczne – nasze pomysły na obiad

Borowiki mogą być bazą wielu dań. Trzeba przyznać, że są nie tylko zdrowe, ale są też obłędnie smaczne. Jeżeli macie ochotę na odkrycie tradycyjnych dań w lekko nowym wydaniu i macie już dosyć jedzenia na obiad ciągle tego samego, to koniecznie skorzystajcie z naszych przepisów.

Dlaczego warto jeść borowiki?

Warto wiedzieć, że borowik to bardzo zdrowy grzyb i co ważne trudno jest pomylić go z grzybem trującym. Przede wszystkim zawiera bardzo wysoką zawartość fosforu, potasu, magnezu i żelaza, które są dobrze przyswajane. Mają też dużą zawartość błonnika pokarmowego, co zapobiega pojawianiu się zaparć, ale też zapewnia sytość. Do tego wszystkiego obniża poziom niektórych hormonów stymulujących głód. Tutaj mamy na myśli grelinę. Dzięki temu łatwiej pozbyć się dodatkowych kilogramów. Do tego, aby go strawić organizm potrzebuje większą ilość kalorii, co także pozwala na szybszą utratę wagi. Borowik zmniejsza też stan zapalny w organizmie. Te grzyby są bogate w przeciwutleniacze, czyli związki, które odpowiadają za neutralizację wolnych rodników. Zapobiegają też uszkodzeniom komórek. Do tego są bogate w przeciwutleniacze takie jak beta-karoten, kwas askorbinowy czy likopen. Przeciwutleniacze zmniejszają także stres oksydacyjny związany z gromadzeniem się wolnych rodników. Regularne spożywanie grzybów zmniejsza więc ryzyko niektórych chorób takich jak choroby zapalne, choroby serca czy też nowotworów.

Przepis nr 1: zupa borowikowa

Oczywiście borowiki są bazą wieli zup. Mamy dla Was przepis na zupę grzybową, ale w nieco innej odsłonie. Potrzebować będziemy 200 gram suszonych borowików, które zalewamy na całą noc zimną wodą. Kolejnego dnia możemy już przejść do przygotowania dania. Grzyby kroimy na małe kawałki i smażymy na rozgrzanym roślinnym tłuszczu. Dodajemy dwie pokrojone w kostkę cebule oraz kilka ząbków czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby dusimy przez około 10 minut. W międzyczasie trzemy na tarce dwie marchewki, dwie pietruszki i połówkę selera. Dodajemy do naszych prawdziwków i ponownie wszystko przesmażamy przez 10 minut. Po tym czasie zawartość patelni ląduje w garnku. Dodajemy dwie szklanki wody, jedną szklankę mleczka kokosowego oraz dwie łyżeczki czosnku niedźwiedziego. Zupę gotujemy przez około godzinę. Po około 30 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i ponownie całość gotujemy pod przykryciem. Po godzinie możemy już cieszyć się smakiem zupy. Warto podać ją dodatkowo z groszkiem ptysiowym. Taki przepis jest w pełni wege. Jeżeli jednak chcecie, by zupa była z dodatkiem mięsa, to możecie dodać pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Ale i bez mięsa jest obłędnie smaczna i wartościowa.

danie z grzybami

Przepis nr 2: kasza z sosem grzybowym

Czas przejść do kolejnego przepisu. Prawdziwki będą też doskonałą bazą sosów. My dziś przedstawimy Wam pomysł na szybki sos. Potrzebujemy 100 gram prawdziwków, które kroimy w kostkę. Nie musimy ich wcześniej zalewać wodą. Przesmażamy je na oliwie z oliwek. Dodajemy jeszcze szczyptę soli i pieprzu. Następnie kroimy w kostkę paprykę. Naszym zdaniem czerwona będzie najlepszym wyborem. Dorzucamy ją do grzybów. Czas na kurczaka. Potrzebujemy jeden filet, który kroimy w drobną kostkę. Także mięso dodajemy do papryki i prawdziwków. Teraz wszystkie składniki dusimy pod przykryciem przez 25 minut. Po tym czasie zalewamy szklanką wody i dodajemy 4 łyżki śmietany. Aby sos był gęstszy, zagęszczamy go mąką pszenną. Na koniec dodajemy jeszcze łyżkę ostrej musztardy. Wystarczy ugotować ulubioną kaszę czy ryż i właśnie z takimi dodatkami podawać sos grzybowy. Można go też przygotować bez mięsa. Jeżeli jesteście wege, to zamiast kurczaka użyjcie białej, dużej fasoli.

Przepis nr 3: zapiekanka grzybowa

Warto też skorzystać z naszego przepisu na zapiekankę grzybową. Tutaj również bazą będą borowiki. Gotujemy je w osolonej wodzie (300 gram) przez godzinę. W międzyczasie mielimy pół kilo mięsa wołowego i doprawiamy je solą, pieprzem oraz solą czosnkową. Obieramy także kg ziemniaków i kroimy je w plastry. Teraz wystarczy już tylko ułożyć naszą zapiekankę. Na dno układamy ziemniaki, lekko je solimy, następnie nakładamy warstwę mięsa i grzybów. Potem układamy kolejną warstwę. Na koniec całość zalewamy śmietaną kremówką. Zapiekankę pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij