Tort bezowy – poznajcie przepis, który zawsze się udaje

Są takie ciasta, które smakują obłędnie, ale jednak wydaje się, że ich przygotowanie jest trudne czy wręcz bardzo trudne. Doskonałym tego przykładem jest beza. Na szczęście z naszym przepisem zawsze się udaje. Dziś pójdziemy o krok dalej i przedstawimy Wam świetny pomysł na tort bezowy.

Rady, które trzeba zastosować

Zacznijmy od tego, że w przypadku tortu bezowego bardzo ważne są proporcje. Dlatego musicie się ich trzymać z maksymalną dokładnością. Nie można też zapominać o tym, by używać tylko i wyłącznie najlepszej jakości składników. Tutaj kluczowe znaczenie mają jajka, które powinny pochodzić od kur z wolnego wybiegu. Niezbędne są te podkłady na tort, bo dzięki temu nie dojdzie do uszkodzenia ciasta. Oczywiście potrzebny jest też papier do pieczenia. Mamy dla was jeszcze jedną radę odnośnie jaj, aby lepiej się ubijały, należy wcześniej wyciągnąć je z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową.

Czego potrzebujemy i jak zrobić bezę?

Skoro podstawy już były, to teraz możemy przygotować składniki. Otóż potrzebować będziemy: 6 białek, 300 gram cukru, ale koniecznie drobnego. Poza tym potrzebujemy jeszcze jedną łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżkę soku z cytryny. Na początek piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Teraz przygotowujemy blachę. Można zastosować tą z wyposażenia piekarnika. Należy wyłożyć ją papierem do pieczenia. Skoro to już za nami, to przechodzimy do ubijania białek na sztywno z małą szczyptą soli. Potem bardzo powoli dodajemy cukier, najlepiej to robić po jednej łyżeczce. Oczywiście nie przestajemy ubijać i po każdej łyżce cukru, robimy to stosunkowo długo, aby piana nie opadła. Ale pamiętajcie, żeby nie ubijać piany na bardzo wysokich obrotach. Gdy skończymy ubijać piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Gdy taka już jest, to warto jeszcze ubijać przez następne trzy minuty. Teraz możemy już przejść do dodania mąki ziemniaczanej oraz soku z cytryny. Oczywiście ponownie ubijamy całość mikserem. Kolejny etap jest także bardzo ważny. Otóż wykrawamy papier na kształt koła o średnicy 25-26 cm i wykładamy masę na niego. Wygładzamy całość łopatką. Teraz wstawiamy masę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C. bezę pieczemy przez 90 minut, a po tym czasie wyłączamy piekarniki i pozostawiamy ją do całkowitego ostygnięcia, co potrwa około dwie godziny.

Czas na przygotowanie kremu

Gdy beza już wystygła, należy przeciąć ją przez pół. Najlepiej to zrobić, gdy już umieścimy ją na podkładzie pod tort. Teraz możemy już przejść do przygotowania kremu i to także jest proste. Wystarczy tylko ubić schłodzoną śmietanę z łyżką cukru waniliowego i 4 łyżkami cukru pudru. Gdy masa jest już sztywna, dodajemy do niej 250 gram serka mascarpone. Ponownie wszystko mieszamy. Zalecamy zastosowanie jeszcze śmietan fixu, bo dzięki niemu masa dłużej utrzyma swoją fakturę. Do tak przygotowanego kremu dorzucamy pokrojone w kostkę truskawki, maliny oraz garść porzeczek. Warto, by owoców łącznie było około 200 gram. Proporcje tutaj nie są ważne. Kremem przekładamy bezę. Ale około dwie łyżki zostawiamy, bo przydarzą się do dekorowania ciasta.

Jak udekorować bezę? Plus przepis na krem nr 2

Zasadniczo większość prac za nami. Teraz wystarczy tylko udekorować ją. Kroimy truskawki na połówkę i umieszczamy na środku bezy, gdzie pojawiło się zagłębienie. Całość dekorujemy jeszcze pozostałym kremem. Można oczywiście potrzeć nieco czekolady. A skoro o czekoladzie mowa, to możecie też przygotować bezę z kremem czekoladowym. W tym przypadku roztapiamy dwie tabliczki gorzkiej czekolady. Gdy będzie jeszcze lekko ciepła dodajemy ją do ubitej śmietany i energicznie mieszamy. Przekładamy bezę taką masą i dodajemy jeszcze pokrojoną w kostkę czekoladę. Można wymieszać białą, mleczną i różową. Górną cześć możecie też udekorować czekoladą, choćby roztopioną z masłem. Taki deser również jest obłędnie smaczny, ale i obłędnie słodki. Jednak od czasu do czasu warto pozwolić sobie na nieco więcej rozkoszy dla podniebienia. Zatem nie warto czekać i warto od razu przejść do przygotowania takich wypieków.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij